
Hur åker man längdskidor?
Så kommer du igång med längdskidåkningen
Att susa fram i längdskidspåret är dels roligt men också väldigt bra träning. Som nybörjare kan det däremot vara lite knepigt att få till själva åkningen. Med anledning av detta tänkte vi dela med oss av några hjälpsamma tips för att finslipa skidtekniken!
Längdskidåkning – en rolig och bra träningsform
Vi är många som inte vill spendera vintrarna instängda i ett gym. Samtidigt är möjligheterna att träna utomhus väldigt begränsad. Såväl cykling som löpning är mycket svårt att ägna sig åt, även om det är fullt möjligt. Längdskidåkning är således en mycket bättre utomhusaktivitet att syssla med under vinterhalvåret!
Det finns många fördelar med att ge sig ut i längdskidspåret. För det första är det väldigt roligt och ger ro till själen. För det andra så är det också en väldigt bra träningsform för att stärka upp bland annat mage, rygg och axlar.
Så kommer du igång med längdskidåkningen
Först och främst gäller det att ta sig ut i spåret. Även om det kan vara lite kyligt ute. Använd kläder efter väder. Ett bra tips är att investera i ett par varma handskar och strumpor. Såväl händerna som fötterna är nämligen kroppsdelar som snabbt blir kalla. Har dem väl blivit det så är det inte roligt att vara ute i spåret.
Börja finslipa på stakningen
När du väl har tagit dig ut i spåret är det fördelaktigt att börja finslipa på stakningen. Det är närmare bestämt den som gör att du kan åka väldigt långt utan att bli särskilt trött. Med rätt stakteknik används huvudsakligen mage och rygg, vilket förhindrar mjölksyra i benen.
Ett vanligt fel som många nybörjare gör när de stakar är att placera stavarna alldeles för långt bak. Det är inte ovanligt att man placerar dem jämsides med fötterna. Alternativt ännu värre – bakom fötterna. Istället bör du fokusera på att placera stavarna framför kroppen vid stavtaget.
Utöver detta brukar man även prata om att ”komma över stavarna”. Något som innebär att komma upp med höften och sedan fälla över stavarna. På så sätt jobbar du huvudsakligen med magen. Stavarna bör även placeras rakt i backen för att få ut så mycket kraft som möjligt.
Ytterligare ett fel som många nybörjare gör är att ”sätta sig ner” i samband med stavtaget. Försök istället att hålla emot med höfterna för att få ut maximalt med kraft.
Lär dig diagonalåkning
Man brukar säga att diagonalåkningen är motionärernas motor. I korta drag handlar tekniken om att använda ett ben i taget. Med andra ord få över all vikt till det ena benet följt av det andra. Detta gör att du får ett mycket bra fäste.
Ett fel som många nybörjare gör är att släpa i båda skidorna, vilket beror på att man inte riktigt vågar flytta över all vikt till det ena benet. Utöver detta brukar många också skjuta ifrån med benet alldeles för sent. Skjut ifrån när foten är mitt under kroppen.
Det kanske bästa sättet att bli bättre på diagonalåkning är att åka utan stavar. Jobba med riktigt tunga och stora armar. Armen ska passera benet. Det är också precis då som du ska trycka ifrån.
En annan bra övning är ”ett, två, tre – glid”. Den går ut på att du tar tre steg och sedan stannar mitt i diagnolrörelsen för att försöka glida på ett ben. Fördelen med denna övning är att du får bättre balans samtidigt som du vågar glida på skidorna. Låt dem göra jobbet åt dig!
Längdskidåkning hos oss på Stöten i Sälen
Om du också vill ge dig ut i längdskidspåret och samtidigt njuta av den svenska fjällvärlden, kan du med fördel besöka oss på Stöten i Sälen. Hos oss hittar du hela 45 kilometer längdspår för såväl klassiskt som skate.
Som du märker finns det mycket att lära sig. Vi hoppas däremot att du nu har gott om tips och råd för att komma igång med din längdskidåkning. Ses i spåret!